Hele min krop sitre!

Tøj problemet efter vægttabet, er der det?

Forleden, sad jeg og så en dokumentar fra sundhedsmagasinet på DR. Denne dokumentar, omhandler en kvinde, som har været et massivt vægttab gennem ligesom jeg og hun er blevet opereret af samme kirurg som jeg også har fået tilknyttet. I denne dokumentar, blev problemet omkring den ekstra hud i talesat. Jeg kan nikke genkende til, at i starten af vægttabet og de første måneder, er man fyldt op med selvtillid, man taber sig hurtigt og kroppen ændre sig i takt med at kiloerne rasler af. Inden mit vægttab, har jeg aldrig skænket en tanke til, hvordan man krop ville ændre sig og at huden ikke ville følge med, det gjorde jeg først undervejs i hele processen.

Denne kvinde ligesom jeg, har meget ekstra hud på kroppen, både mave, ryg og brystet. Der er en anden kvinde med, som følger hende der skal opereres og spørger indtil hende og hendes tanker omkring det hele. En ting, jeg bider mærke i og igen nikker genkende til, er at os der har så meget hud til overs, vi føler os hæmmet, gemt, flove og kede af vores kroppe, til trods for alt den ros vi får fra vores vægttab? Men hvordan kan det så være, at selvom vi er kommet vores overvægt til livs og har fået en ”sund” krop og flygtet fra overvægtens fængsel af vi så igen er kede, isoleret og flove over vores kroppe? –> det svar vil jeg give herunder:

Da vi var store og fede og havde vi minimale muligheder for at kunne følge moden, så vi gemte os i stort og sort tøj(De fleste af os). Men i takt med vægttabet, vil vi gerne udfordre os selv i tøjet, købe det vi aldrig har haft mulighed for at gå i før, men her opstår der et nyt problem. Shapewear, stram-ind-trusser, igen oversize bluser for at skjule hud, folder og buler. Selvom vi har tabt os ned på en normal vægt og BMI, har mange af vores kroppe ikke fulgt med. F.eks. er huden bygget til at kunne udvide sig og trække sig sammen igen, hvilket jo er normalt under graviditeter. Men når man har været overvægtig siden barnsben og huden har måske igennem 10-15-20-30 år udvidet sig mere og mere, så stopper, elastiskken i huden med at virker. –> Elastikken er mørknet og virker ikke længere. Men hvorfor italesætter du det her Ida? Jeg italesætter simpelthen det her, fordi at vi er RIGTIG mange der for at vide, at det kan ”trænes væk”, NEJ! Hvis man kigger på mine gamle billeder jeg har lagt op af min krop, så kan man se, at mit ekstra hud, det kan ikke trænes væk og i rigtig mange tilfælde af de folk der har tabt sig rigtig meget, deres hud kan heller ikke trænes væk. NU er det sagt.(Der er dog tilfælde hvor at træning kan hjælpe) Med den ekstra hud, kommer der også andre gener end at det ser ”grimt” ud og at det er i vejen.. Der er folk der døjer med svamp, irriteret hud, lugt gener og meget mere. Jeg er selv en af dem der er generet af lugt gener i min navle og derfor får med små stykker vat i navlen, for at formindske mit problem. Jeg har minimale gener, men mine gener generer mig på daglig basis, jeans er ubehaglige at have på, hvis jeg har stram op tøj på, ligner det at jeg er gravid, hvis jeg har løse shorts på eller en kjole der flagrer i vinden, kan man se min hænge mave når jeg sidder ned eller når vinden tager min kjole. Det gør mig flov og jeg føler at jeg skal gemme mig væk. Jeg har brugt langt tid på at accepetere min krop og lære og leve med den. Men da jeg fik flere og flere dage hvor jeg sad og græd om morgenen på grund af hvordan min krop ser ud, valgte jeg at sige ja til min henvisning på at få fjernet hud. Og nu glæder jeg mig til, at den sidste del af min rejse mod en ”normal” krop er ved at være til vejs ende. Ja, jeg har 2 operationer som jeg er skide nervøs og bange for, men det er den sidste del i min proces. Jeg er stolt af mit vægttab, jeg er ikke flov over mine strækmærker og jeg er ikke nervøs eller ked af de kommede ar der kommer i forbindelse med mine operationer, da jeg hellere vil have DE AR, end akavede blikke og ubehagelige kommentarer i det offentlige rum. Jeg glæder mig til at komme af med mine gener og føle frihed i min krop og ikke flovhed. Jeg vælger at italesætte disse problemer, da jeg føler at det stadig er et stort tabu og der ikke er nok snak om hvordan kroppen kan komme til at se ud efter et massivt vægttab og at der er håb for at få ”skåret” ens problemer væk 🙂

Så da, efter et kæmpe vægttab er der stadig tøj problemer. Et problem kan været at man f.eks. bruger str. 38 på overkroppen, men at ens underkrop stadig eren str 42 pga den ekstra hud. Et problem kan være at man som kvinde kan have tabt sig rigtig meget på brystet og derfor har problemer med at finde en BH som passer i størrelsen. Et andet problem kan være at ens hud på maven sidder i klemme i tøjet eller at man gang på gang udvikler svamp under huden, pga det sidder og genere.. Det er hverken nemt at være overvægtig, men efterlivet som normal vægtig kan også bringe problematikker med sig. Nogle der har tabt sig rigtig meget og har svært ved at finde nyt tøj pga. de problematikker jeg lige har benævn, går nogle gange med tankerne om, at det måske bare var lettere at være overvægtig. Overvægt, er et problem både sundhedsmæssigt og personligt. Men med et vægttab kan der følge andre problematikker med. Nogle gange er vægttabet ikke nok til at opnå ”lykken” eller et sundere liv. Nogle gange skal der meget mere til 🙂

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hele min krop sitre!